Akadálymentes verzió

Könyvajánlóink

Fábián Janka:

A könyvárus lány

(Libri Könyvkiadó, 2020)

A szakközépiskola 4. osztályában az 1956-os forradalmi eseményeket, már csak érintőlegesen vettük, mert közeledett a változás szele… Az érettségi tételek között nem is szerepelt. Ezért az én korosztályom számára különösen hiánypótló olvasmány.

Fábián Janka legújabb regényének hősnője, Julcsi, ebben a zűrzavaros, forrongó légkörben éli gyermekkorának nagy részét, amikor is csak az olvasás, a könyvek és az álma, hogy egyszer könyvesboltja lehessen, nyújt vigaszt számára ezekben a baljós időkben.

Mint oly sokan ebben a vérzivataros történelmi korszakban, a családját ért tragédia következtében, Julcsi is emigrálni kényszerül, így kerül Amerikába a nagynénjéhez, aki gondját viseli.

Julcsi, a szocialista Magyarországról, egy egészen más világba csöppen, Amerikába, a szabadság, a függetlenség és az álmok hazájába. A főhősnő sorsán keresztül mi is betekintést nyerünk az 1950-60-as évek Amerikájába, az akkori politikai és közszereplők életébe. Távol az otthonától, egy teljesen idegen, más mentalitású, más szokásokkal teli országban próbálja újrakezdeni az életét, megtalálni a helyét, és önmagát, de ahol talán megvalósul a gyermekkora óta dédelgetett vágya, hogy egyszer saját könyvesboltja legyen.

Csodálatosan, hű történelmi ábrázolással megírt regény, nekem különösen kedves, mert akárcsak Julcsinak, nekem is nagy álmom (volt) egy saját könyvesbolt. Olvasás közben eszembe jutott egy régi dal, Bródy János szerzeménye, Koncz Zsuzsa előadásában: A Kárpátiék lánya…


Mitch Albom

Annie mennyországa

(Animus Könyvek, 2020)

Mitch Albom Öten a mennyországban című regényének folytatásának főhőse Annie, az az Annie, akit kislánykorában Eddie a saját élete árán mentett meg a halál torkából.

Annie-ből azóta felnőtt nő lett, és most őt kísérhetjük el egy rendkívüli utazásra, egy olyan helyre, amit akár mennyországnak is hívhatunk. Annie hétköznapi ember, olyan akár bármelyikünk. Sokszor érzi úgy, hogy haszontalan az élete, nem tud felmutatni semmi, és folyton hibákat követ el.

Útja során ő is öt olyan személlyel találkozik, akik valamilyen formában részt vettek életében, alakították sorsát. E találkozások során lassan kibontakozik a lány múltja, megismerhetjük valódi történetét.


Emma Donoghue

A rokon

(21. Század Kiadó, 2020.)

A regény főhőse Noah Selvaggio a nyugdíjas, egyedülálló vegyészprofesszor, aki New Yorkban lakik.

Noah éppen Nizzába készül megünnepelni a 80. születésnapját, mikor váratlanul telefonálnak a gyámügyi hivatalból, miszerint ő az egyetlen rokona a 11 éves Michaelnek, akinek az édesapja meghalt, édesanyja pedig börtönben van, ha ő nem tudja ellátni a felügyeletét, akkor nevelőintézetben fogják elhelyezni a fiút. A férfi kötelességének érzi, hogy magához vegye unokaöccsét, és együtt indulnak el Noah szülővárosába, ahol gyermekkora óta nem járt.

Michael teljesen felforgatja az öregúr életét, a megszokott mindennapjait, a köztük lévő korkülönbség pedig némi feszültséget okoz a történetben, de olykor komikus helyzetekbe is sodorja a szereplőket.

A szokatlan páros néhány régi fényképet használva kiindulópontként, együtt próbálja megfejteni a régi családi titkokat. E kaland során lassan megismerkednek, feltárják egymás előtt sokszor fájdalmas emlékekkel terhelt múltjukat.

Vajon fény derül ezekre a titkokra? Vajon a két generáció eltérő világnézete ellenére is megtalálja végül a közös hangot? Választ kaphatunk ezekre a kérdésekre is Emma Donoghue érzelmes, finom humorral megírt legújabb regényében.


Iskender Pala

A sah és a szultán

(Trivium Kiadó, 2019)

Iskender Pala legújabb történelmi regénye a 16. századi oszmán birodalomba kalauzol bennünket. Tanúi lehetünk a kor egyik legnagyobb csatájának, amelyben Vad Szelim oszmán szultán, és Iszmail, a szafavida sah seregei csapnak össze. Ennek a testvérharcnak nem pusztán a hódítás a célja, két különböző vallás ütközik össze egymással.

Ebben a háborús konfliktusokkal terhes légkörben találkozik a történet főhőse Kamber, és a sah új felesége Tacsli. A fiatal Kamber semmit nem tud arról, hogy uralkodó vér csörgedez az ereiben, amikor a sah udvarába kerül. Ott, mivel magasabb érdekek ezt kívánják, kasztrálják az ifjút. Tacsli még kislány korában elígérte magát Ömernek, ezért hiába küzd a szerelméért előbb a sah, majd később a szultán is, a lány megőrzi tisztaságát.

Kamber és Tacsli találkozása mind kettőjük életét megváltoztatja. A lány későn döbben rá, hogy mindvégig csak egy ember volt mellette…

Iskender Pala regénye elvisz minket az oszmán és a perzsa birodalomba, bepillantást nyerhetünk a paloták mindennapi életébe, megismerhetjük hitvallásukat. Figyelmébe ajánlom mindenkinek, akit érdekel a közel-kelet 16. századi történelme.