Akadálymentes verzió

KKETTKK-56P-04-0075 pályázat

Emlékezzünk a régiekről – 1956-os rendezvénysorozat Keszthelyen

Támogató:
Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány
Kedvezményezett:
Goldmark Károly Művelődési Központ (8360 Keszthely, Kossuth L. u. 28.)

Együttműködő partnerek:
Fejér György Városi Könyvtár (8360 Keszthely, Zeppelin tér 3.)
Balatoni Múzeum (8360 Keszthely, Múzeum u. 2.)

Tervezett időszak: 2016. szeptember 1. – december 1.

Könyvtári programok:
Helyszín: Fejér György Városi Könyvtár (8360 Keszthely, Zeppelin tér 3.)
Célcsoport: középiskolai tanulók, felnőttek
Várható résztvevői létszám: 320 fő

Program:

 1. rendhagyó irodalom óra középiskolások részére 2 alkalommal
 2. rendhagyó történelem óra középiskolások részére 2 alkalommal
 3. ünnepi könyvtári estek 1956–2016 címmel a keszthelyi eseményekről irodalmi és történelmi vonatkozásban

A program leírása:

 1. Lengyel tollal a magyar októberről, 1956Irodalmi előadás
  A magyar és lengyel nemzet évszázados barátsága az 1956-os forradalmak idején is markánsan nyomon kísérhető volt. A poznani felkelés, majd az októberi magyar forradalom még szorosabbra kovácsolta a szabadság iránt vágyakozó két nemzet akaratát. Ez az irodalomban is megjelent. Számos lengyel író, költő verselte, írta meg a magyar forradalomról vallott nézeteit, a segítség fontosságát és nem utolsó sorban a magyarok heroikus küzdelmét. Elég ha itt csak Herbertre, Miłoszra, Szymborskára, Iwaszkiewiczre, Przybośra vagy éppen Woroszylskire gondolunk. Ezek a versek, prózák hosszú évtizedekig szinte ismeretlenek voltak Magyarországon. A Magyar Írószövetség és a Ráció Kiadó 2006-ban adta ki "Lengyel tollal a magyar októberről, 1956” című antológiáját, amelyben lengyel szerzők vallanak a magyar forradalomról. Megismerni, megismertetni az irodalom eme szeletét rendkívül fontos feladat, mert erősíti önbecsülésünket, erősíti a két nép kötelékeit és erősíti irodalmi ismereteket. Tudatosulhat, hogy a világban nem vagyunk egyedül.
 2. 60 évvel ezelőtt Magyarországra figyelt a világ. A kommunista diktatúra ellen fellázadt a magyar nép. A főváros, Budapest mellett vidéken is megmozdultak. Keszthelyen elsősorban a Mezőgazdasági Akadémia diákjai és a helyi szakmunkások voltak az események mozgatói. A forradalom napjaiban két újság is megjelent a városban. A Keszthelyi Újság és az Igaz Szó. Az egész országban egyedülálló módon 1956. november 1-jén a város Fő terén szobrot állított a helyi lakosság. A "Szabadság szobor" alatt a következő felírat volt olvasható:
  1956 OKTÓBER AZ ELESETTEKNEK AZ ÉLŐK, AKIK TALÁN HOLNAP HALNAK MEG A SZABADSÁGÉRT.
  Október 23-án minden évben megemlékeznek a keszthelyiek a 60 évvel ezelőtti eseményekről az egykori szoborhoz hasonló emlékműnél. A keszthelyi és környékbeli középiskolás diákok rendhagyó történelemóra keretében ismerhetik meg 1956 keszthelyi eseményeit.
  A keszthelyi történelmi események közül kiemelkedik az ún. „Fehér ember” szobor készíttetése, mely az országban egyedülálló módon került felállításra.
  A történelmi eseményekről Zala megyében és Keszthelyen is dokumentumok állnak rendelkezésre, melyeket az előadók, óraadók felhasználnak a programsorozatban.
  A Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára, valamint a keszthelyi Balatoni Múzeum a könyvtár számára, erre az időre rendelkezésre bocsátja a digitalizált állományát.
  Az események során készített, digitalizált amatőr felvételek nagyméretű vetítéssel és zenei aláfestéssel, mintegy élő nagyságban kerülnek kivetítésre a városi könyvtárban. A modern technika eszközeivel életszerűvé, befogadhatóvá és maradandóvá válik a középiskolások és felnőttek számára a megemlékezés.
 3. Felnőtt olvasók részére a fenti irodalmi és történelmi előadások ünnepi esteken kerülnek bemutatásra.