Akadálymentes verzió

NKA 204105/3415

Az NKA 204105/3415 azonosítószámú „Olvasószolgálati pult plexi védőfalának kialakítása a felnőtt és gyermekkönyvtárban” c. pályázat

Támogatott: Fejér György Városi Könyvtár

Beruházás helye: Keszthely, Zeppelin tér 3. és Kossuth u. 2.

Elnyert támogatás: 250.000 Ft

Megvalósulás: 2020. szeptember 28.; október

A felnőtt és gyermekkönyvtár 1-1 db olvasószolgálati pultjára polikarbonát védőfal került kialakításra Fém-Szer Gép Kft. által 2020. szeptember 28-án, 157 480 Ft + Áfa, bruttó 200 000 Ft, azaz bruttó Kettőszázezer Forint értékben.

Emellett beszerzésre került egy Brenner UVP-2009 UV-C Germicid (36W + ozone) típusú fertőtlenítő, sterilizáló lámpa, melynek segítségével akár 50 m2-es helyiség és a benne található eszközök fertőtlenítése végezhető el.

A pályázati támogatásból beszerzett eszközök a járványhelyzettel kapcsolatos egészségügyi biztonság növelését segítették elő.

A pályázat leírása:

A könyvtár küldetésnyilatkozatában és jövőképében lefektetett feladata és célja, hogy Keszthely város és környéke lakossága, valamint az ide látogatók számára, a könyvtári rendszer részeként, biztosítsa a szabad, korlátozás nélküli hozzáférést az információk és a dokumentumok széles köréhez. Ehhez elengedhetetlen a korszerű és biztonságos, felhasználó-központú, de a könyvtár dolgozói egészségének megóvását is lehetővé tevő szolgáltatási terek kialakítása.

A pandémia miatt 2020. június 1-ig megtörtént a könyvtár tereinek fertőtlenítése, a dokumentumok a 2020. március 17-iki bezáráskor „karanténba” kerültek. Az intézmény felkészült a többszintű nyitásra, kidolgozásra került annak módszere, beszerzésre kerültek az alapvető eszközök (kéz- és felületfertőtlenítő szerek, maszk, védőkesztyű, megállító tábla, feliratok, plakátok). Annak érdekében, hogy a könyvtár a munkatársak és a használók számára – hosszú távon – nagyobb védettséget tudjon biztosítani, szükségessé vált

beszerzése.

A pályázat segítségével lehetővé vált az intézmény számára a koronavírus-járvány terjedési kockázatának csökkentésére szolgáló fenti eszközök beszerzése, s ezzel egy magasabb szintű szolgáltatási biztonság elérése használói és munkatársi oldalról is.

Ezek hatékonyan egészítik ki a könyvtár által korábban beszerzett szenzoros kézfertőtlenítő állványt, a munkatársak számára folyamatosan biztosított maszkokat, védőkesztyűket, az intézmény tereinek és bútorzatának fertőtlenítéshez szükséges anyagokat és a bevezetett új szolgáltatást: a kérőlapot (az online katalóguson keresztül előre kiválogatott dokumentumok kölcsönzése egy erre szolgáló űrlapon). A beszerzett eszközök, az intézmény járványhelyzettel kapcsolatos protokolljai (pl. nyitási protokoll, szolgáltatási rend stb.) és a munkatársak folyamatos tájékoztatása biztosítják a hatékony védekezést és a működőképes szolgáltatás fenntartását. Olvasóink megértik a védekezés több szintjének szükségességét, használják az eszközöket, a könyvtár munkatársai pedig biztonságosnak érzik munkahelyüket. A 2020. novemberi rendelet általi újbóli bezárásig nem történt olyan COVID-19 fertőzés, amely az intézménnyel kapcsolatba hozható.